’t Vosje Raadhuisstraat (morgen 12.00u tot 23.00u)
tel. 073-521 48 66
’t Vosje Groote Wielen (morgen 11.30u tot 21.00u)
tel. 073-522 55 82
Gluten
Regelmatig krijgen we de vraag of iets glutenvrij is. We hebben verschillende glutenvrije producten, zoals frites. Echter kunnen wij niet garanderen dat wij een product serveren wat 100% glutenvrij blijft. 
Wanneer een kruimel van de paneermeel van een snack,  per ongeluk, in de olie van de frites terecht komt, is het niet meer glutenvrij. 

Glutenallergie is een van de drie verschillende aandoeningen die door gluten kan worden veroorzaakt. De andere twee aandoeningen zijn bekend als coeliakie en gluten intolerantie. Er zijn belangrijke verschillen tussen de drie aandoeningen:
  • Gluten is een eiwit in tarwe. Het bestaat uit twee onderdelen, glutenine en gliadine. Glutenallergie is een allergie voor glutenine.
  • Glutenintolerantie komt voor wanneer het lichaam gluten verward voor schadelijke bacteriën. Het immuunsysteem probeert de gluten aan te vallen: dit zorgt voor vermoeidheid en verlaagt de weerstand.
  • Coeliakie is een genetische auto-immuun ziekte. Dit betekent dat mensen met coeliakie meestal bepaalde genen hebben die een heftige reactie hebben op gliadine met veel complicaties.
     
Glutenallergie is niet te verwarren met gluten intolerantie, wat een stuk minder ernstige symptomen en klachten veroorzaakt. Glutenallergie komt behoorlijk vaak voor in Nederland. Onderzoek toont aan dat ongeveer 1% van mensen in de westerse wereld glutenallergie heeft, maar het is mogelijk dat de percentage in feite hoger ligt.

Wat veroorzaakt glutenallergie?
Granen bevatten gluten waarvoor de mens allergisch kan zijn. Gluten bevatten kleine eiwit fracties zoals gliadine en endomysium waar het immuunsysteem antilichamen tegen aanmaakt die in het lichaam losgelaten worden. De antilichamen zijn bedoeld om door het lichaam gebruikt te worden om schadelijke organismes, zoals bacteriën, onschadelijk te maken. De antilichamen werken echter niet, wanneer ze worden aangemaakt in respons op de eiwit fracties in gluten – de antilichamen zijn ontworpen om invloed te hebben op levende organismes, niet op stukjes eiwit.

Bron:http://glutenallergie.info/